lauantai 22. helmikuuta 2014

Viikon Vege on Talvikeitto - Juureskeitto







Viikolla söimme kasvisateriaksi juureskeittoa. Tein ison kattilallisen ja keitoissa kätevää on se, että ne vaan paranee seuraavaksi syöntikerraksi ja niitä voi jatkaa ja tuunata oman mielen mukaan. Seuraavana päivänä lisäsin keittoon pieniä lihapullia, jotka maustoin seesaminsiemenillä ja garam masalalla. Tuli keittoon vähän jatkoa ja myös ihan eri makumaailma. Tee keittolihapullista ihan pikkuisia.

Tee keitto näin:

2 sipulia
2 keskikokoista porkkanaa
yksi palsternakka
saman verran lanttua kuin palsternakkaa
yksi varsisellerin varsi
3 perunaa
punakaalia ( pieni määrä riittää )
1 tölkki tomaattimurskaa
n. litra kasvislientä
ranskankermaa tai smetanaa
ohrasuurimoita ( rikottuja, keittoaika on pienempi )
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
pippuria



Pese ja kuori juurekset. Laita kattilanpohjalle öljyä pienelle lämmölle ja rupea pikkomaan aineksia. Heitä niitä sitä mukaa sekaan kun saat valmiiksi. Pilko kaikki suurinpiirtein saman kokoisiksi paloiksi, paitsi sipuli vähän pienemmäksi ja selleri. Kaali siivutetaan ohuksi siivuiksi.
Kun kaikki juurekset ovat kattilassa laita sekaan tomaattimurska ja lämmittele sitä jonkun aikaa, laita sitten joukkoon kasvislientä ja anna kiehua hijalleen n. 15 min. Laita sitten sekaan kaali ja etikka ja keittele ainakin kunnes juurekset ovat kypsiä mutta saat porisutella keittoa kauemminkin. Tarkista maku. Tällaisessa keitossa etikka on tärkeätä jotta maussa on hapokkuutta. Maista ja lisää vähän etikkaa ja suolaa jos maku on mitäänsanomaton. Kun tarjoilet keittoa keitä ohrasuurimoita erikseen ja annostele lautasten pohjalle suurimoita ja kaada kuuma keitto päälle. Laita vielä nokare ranskankermaa myös.

Lihapulliin:

400gr jauhelihaa
1 muna
2 rkl korppujauhoja
2 tl garam masalaa
3 rkl seesaminsiemeniä kevyesti pannulla paahdettuna

 Siemeniä ja pähkinöitä paahdetaan kuivalla pannulla hyvin varovasti kokoajan käännellen. Palavat tosi helposti, hauat saada niihin vaan hiukan väriä. Siirrä myös heti pois pannulta, vaikka siirtäisitkin pois liedeltä. Pannu pysyy kauan kuumana ja siemenet sitten jatkavat kypsymistään.

Sekoita kaikki aineet ja pyörittele pikkuruisia lihapullia. Paista uunissa 200 asteessa kypsiksi. Sitten vaan keiton sekaan lämpiämään kun haluat.

Huomenna tulee lounasvieraita ja laitoin juuri hernekeittoa varten herneitä likoomaan. Nopeat laskiaispullat tulee pakastealtaan valmispullista, kermavaahdosta ja marsipaanimassasta.
Laskiaismaista!


1 kommentti :

  1. Herkullisen kuuloinen resepti. Punakaalia ei olekkaan tullut syötyä muutamaan kuukauteen. Täytyykin pistää resepti siis muistiin. :)

    lifetastesgood-nanne.blogspot.com

    VastaaPoista