perjantai 4. lokakuuta 2013

Syksyinen lounas


Kurpitsoissa on jotain mystistä. Ne on niin omituisen ihania, kummallisia ja vaikeita käsitellä. Niihin kiteytyy syksy samalla tavalla kuin kellastuneeseen ja ruttuiseen vaahteranlehteen. Niihin liittyy myös halloween, sadonkorjuu ja prinsessasadut.
Ja niistä tulee samettinen ja tosi helppo keitto. Tee näin:

Kurpitsakeitto

Paloittele kurpitsa. Poista sisin osa ja siemenet. Valele vähän oliiviöljyä paloille ja paahda uunissa siis kuorineen, 180 asteessa kunnes kurpitsaliha on pehmeää ja saanut vähän väriä.
Lämmitä kattilassa kana- tai kasvislientä. Soseuta kurpitsaliha sauvasekoittimella ja lisää lientä kunnes keitto on sopivan paksuista.
Tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla. Tämä ei tarvitse muuta, ei kermaa eikä mitään.

Mutta voit paahtaa kurpitsapalojen kanssa valkosipulinkynsiä, jos haluat.


Jälkiruoaksi omenastruudelia ja kermavaahtoa. Filotaikinan kanssa temppuilu voi tuntua liian vaivalloiselta, mutta se on oikeestaan vaan vähän sottaista ja hankalaa, mutta tämän takia kai ah, niin palkitsevaa. Rapea, ihana taikinakuori toimii sekä suolaisen, että makean kanssa. Tässä makeassa vaihtoehdossa toimi näin:

Omenastruudeli:

Lohkoa n. 600gr. omenoita ja sekoita niiden joukkoon 50 gr. rusinoita, puolikkaan appelsiinin mehu ja kuori ja 100gr. sokeria. Voit liottaa rusinoita konjakissa jos mieli tekee.
Lue filotaikinan paketin ohjeistusta, mutta se otetaan pakasteesta sulamaan n. kaksi tuntia ennen leipomista ja varmistetaan että se ei ole enää jäässä. Levyt rikkoutuvat, jos niitä taittelee jäisinä.
Käytä tähän 6 levyä taikinaa. Ota aina leivinpaperin päälle levy ja levitä sille voisulaa. Uusi levy päälle ja taas voisulaa. Sudi siis pullaharjalla. Joka väliin voita, hyvä tulee, mitäs muuta.
Levitä sitten täyte ja rullaa kuten kääretorttu ja paista 200 asteessa kunnes päältä kullanruskea ja rapea ja täyte varmasti kuumaa. 30-40 min.
Ripottele päälle paljon tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kanssa. Parhaimmillaan lämpimänä, ei höryävän kuumana.


Kirjoitan tätä myöhään ja silmät lupsuu, lopetan nyt ennen kuin muutun kurpitsaksi. Pojat nukkuu jo. Hyvää yötä zzz
















1 kommentti :